CQWW 160 meter SSB contest
CQWW 160m SSB winnen met QRP vermogen is natuurlijk onbegonnen werk. Maar toch is het mij gelukt. En dat met een hele vreemde bazooka antenne (die heb ik ooit beschreven in Elektron). Maar niet ww, alleen in Nederland. Maar dan nog, een hele taak om te doen. Je moet dan wel hele goede tegen stations hebben, die de tijd nemen om naar je laag vermogen signaal te luisteren. Maar het is wel gelukt om zo toch nog 16 landen te werken in Europa. Dit was in 2007 onder de call PE2KP behaald.
Maar niet alleen in mode SSB lukte het. Maar ook in mode CW. De grap hier was, dat de CW automaat mijn mobiel was, onder het besturing systeem Windows mobile versie 6. De verbindingen maakte ik in de vooravond, toen het nog een beetje rustig was op de band. Later was door de drukte het niet meer te doen.
CQWW wpx RTTY contest
Het CQWW wpx rtty is als alle andere wpx contesten een contest om veel verbindingen in te maken. Maar ook leuke calls, omdat iedereen wel een bijzondere prefix wil gebruiken. Ook nu weer in QRP veel verbindingen maken. de max in 24 uur ligt bij mij dan ook op 568 verbindingen. Meer is mij dan ook nog niet gelukt, ook niet in tijden van goede condities in de top van de zonnevlekken tijd. Je krijgt er wel een band erbij, 10 meter, echter de tijd tussen zoeken en werken wordt er niet minder op. Veel CQ geven doe ik haast nooit. Alleen tijdens de PACC is het wel nodig.
De PACC is altijd gelijk met deze contest. En dan is het wel eens balen, aan welke doe je dan echt mee? Nu is de CQWW 48 uur en de PACC 24 uur. Maar je wilt als mens ook nog wel even slapen. Maar toch ook gewonnen in deze contest met QRP vermogen.
IOTA contest award
Eilanden werken. Daar gaat het om in de IOTA contest. In 2009 deed ik mee met de bijzondere call PE25KP , in 2009 was ik 25 jaar actief op de amateur banden. Mede door het gebruik van de call maakte ik vele verbindingen. En tevens werkte ik genoeg eilanden. Zelfs zo veel, dat ik de 1 ste van de wereld was dat jaar. Het IOTA award voor 100 eilanden kon ik las veel later aanvragen. Ik had al wel over de 150 eilanden gewerkt. Maar nog steeds niet een eiland op de zuidpool. En die moet je ook hebben voordat je het award kan aanvragen.
Maar goed, dit award is dus binnen. En staat erg leuk aan de muur in de shack. Het bijhouden van gewerkte eilanden kan je prima doen op de site van de IOTA. Het laten controleren van de QSL kaarten kan je laten door in Belgie. Dan hoef je ze niet helemaal naar Engeland op te sturen.
PACC contest
Zo even had ik het er nog over. De contest voor Nederlandse stations die een pill-up willen mee maken. ZO wel in CW als mede in SSB kan je het overkomen als je CQ geeft. En dat gaat ook als je QRP vermogen gebruikt. Dan ga ik meestal op de zondagochtend, na het werken van vele multi punten, doen op 40 meter. En dan lukt het soms wel en soms niet, om binnen een paar uur vele stations te werken. 599 Gelderland en next?
Zoals je op de foto kan zien, heb ik al twee keer een beker gewonnen voor de 3 de plaats. En dat in 11 maal dat ik al mee doe aan deze contest. Het leuke er van is dat iedereen een vaantje kan verdienen als je het log ook instuurt. En dat doen er toch wel snel 1500 stations. Jammer is dat het weer vaak niet mee werkt. Er kan wel eens sneeuw vallen in februari.
Maar het gaat natuurlijk ook alleen om het vaantje, en als je een beker wint, dan is dat extra leuk. De beker op de achtergrond is die van een jaar vossenjacht in Apeldoorn. Ook een erg leuke beker. Wel een heel ander verhaal, dat wel weer dan.
IARU HF contest
In deze contest behaalde ik al de tiende plaats in de wereld mee. Maar ook top score ooit als Nederlander met QRP vermogen. Het is een contest die in de zomer maand gehouden wordt. Je kan er zelf buiten aan mee doen. Elk land heeft zo een HQ station in de lucht staan, dat geeft je dan de meeste punten.
En daarnaast gewoon landen werken. Zelf vind ik deze contest erg leuk om te doen. Ook omdat je stations twee keer kan werken, mode cw en ssb per band. En dat is best leuk.
En zo leer je ook nog eens de verenigingsnamen kennen. Vaak afkortingen, zoals bij onze VERON ook het geval is. En dan is UBA lekker kort. Maar die van Hongarije, ik wet die nog steeds niet uit mijn hoofd op te noemen. Deze contest duurt 24 uur. Vaak kom ik niet verder dan 12 uur, immers je wilt ook wel even slapen.